Flexibel werken, zo doe je het

Flexwerken

Flexibel werken is een nieuwe werkstijl wat flexibiliteit biedt in tijd, plaats en duur. Het wordt ook wel flexwerken genoemd. Mede door de corona crisis is flexwerken populairder dan ooit. Veel bedrijven in het binnen- en buitenland erkennen de voordelen van flexibel werken en hebben daarom deze manier van werken geïmplementeerd. Maar er zijn nog veel onduidelijkheden rondom flexwerken. Daarom leggen we in deze blog uit wat flexwerken precies inhoudt.

Voorbereid zijn op flexwerken

Een goede laptop kopen is voor flexwerken het belangrijkste punt. Bij het gebruik van een laptop ben je niet locatie afhankelijk. Het is belangrijk dat de juiste IT-oplossingen op de laptop staan. Zodat werknemers bij de bedrijfsinformatie en -applicatie komen. Dit is mogelijk door gebruik van een virtuele desktop.

Sociaal isolement

Bij het flexibel werken missen medewerkers vaak de sociale contacten wanneer ze alleen werken. Het is daarom verstandig om niet elke dag flexibel te werken maar slechts een aantal dagen per week. Op deze manier onderhoud je voldoende contact met je collega’s. Een zoom meeting houden met collega’s is natuurlijk ook mogelijk. Verder moeten werkgevers goed in de gaten houden dat flexibel werken niet voor iedereen geschikt is. Wanneer een medewerker een instabiele thuissituatie heeft zal diegene waarschijnlijk veel productiever en gelukkiger zijn op kantoor. Het is daarom erg belangrijk dat werknemers een keuze hebben uit flexibel werken of op kantoor werken.

Voordelen flexibel werken

Een fysieke werkplek kost volgens studies zo’n €10.000 per jaar wanneer alle kosten hierin worden meegenomen. Wanneer er een aantal werknemers vast flexibel werken, scheelt dit een hoop kosten. Wel is het belangrijk dat werknemers die flexibel werken een vergoeding krijgen. Verder is er uit onderzoek gebleken dat 77% van de hoogopgeleide medewerkers zich beter concentreren als zij thuiswerken. Daarbij geeft 78% procent aan dat zij thuis effectiever te werk gaan. 

Voor veel ouders biedt flexibel werken dé oplossing. Ouders brengen gemakkelijker hun kinderen naar school of doen tijdens de kleine pauzes een wasje tussendoor. Sommige werknemers kiezen ervoor om tussendoor te sporten zodat ze daarna weer goed aan de slag gaan. Bepaalde werknemers hebben voorkeur in de avond te werken en zijn dan veel effectiever. Flexibel werken zorgt voor veel medewerkers voor een betere werk-privébalans.

Niet altijd mogelijk

Natuurlijk is flexwerken niet voor iedereen mogelijk. Denk hierbij aan banen waarbij er gebruik gemaakt moet worden van machines en waarbij een werkplaats noodzakelijk is. Sommige medewerkers zijn extreem snel afgeleid als zij thuis werken. Wanneer dit het geval is, zorg dan voor een eigen plek in huis waar je niet gestoord wordt. 

Wanneer jij op jouw werk nog niet flexwerkt maar jij van mening bent dat dit wel mogelijk is. Kaart dit dan aan bij jouw werkgever. Benoem alle voordelen en wie weet werk jij binnenkort flexibel.