Druifsoorten in champagne

Champagne vind je terug op feesten, in restaurants, in winkels en natuurlijk in jouw huis! Champagne is perfect om mee proosten, als drankje voor een diner maar ook om gewoon even mee te relaxen na een zware werkdag. Iedereen weet dat champagne grotendeels gemaakt wordt van druiven. De druiven die gebruikt worden zijn blauw en wit maar wist je dat er daarnaast nog soorten druiven zijn? Weet je van welke soorten druiven de meeste champagnes die in jouw kelder of huis staan gemaakt worden? 

De Pinot Noir

De Pinot Noir zijn een vorm van blauwe druiven die gebruikt wordt voor champagne. De wijnstokken van de Pinot Noir vind je vooral terug in de Montagne de Reims en de Côte des Bar. De druiven bevatten aroma’s van rode vruchten en geeft stevigheid aan het structuur van de champagne waar ze in verwerkt worden. Champagnes gemaakt van Pinot Noir druiven hebben vaak een krachtig karakter. Een voorbeeld van de champagne waar de smaak van de druiven Pinot Noir goed in naar voren komen is de Brut majeur van Ayala. De Brut Majeur van Ayala champagne bestaat voor 40% uit Pinot Noir druiven.

De Meunier

De Meunier druiven zijn blauw, echter is het sap van de Meunier druiven wit. De Meunier druiven kan je oogsten in de kleiachtige gronden die te vinden zijn in het Dal  van de Marne. Meunier druiven zijn druiven die bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden. Ondanks dat je zou denken dat ze daardoor voor een sterke smaak zouden zorgen in champagne zorgen ze juist voor een subtiele, soepele en fruitige smaak. Hoe langer ze gerijpt worden, hoe beter de smaak en aroma’s zich ontwikkelen van de Meunier druiven. 

De Chardonnay

De witte chardonnay is een van de bekendste druiven die gebruikt worden voor champagne. De plek waar je de beste chardonnay druiven kan vinden is bij de Côte des Blancs. De zuurgraad van chardonnay druiven ligt hoger dan de andere druiven waardoor de champagne sierlijker van smaak wordt. De chardonnay druiven worden vaak gebruikt voor champagnes die als aperitief gezien worden. De champagnes waar chardonnay druiven in verwerkt zitten bestaan uit delicate aroma’s met mineraal achtige, citrusachtige en bloemachtige noten en aroma’s. Perfect voor lichte en frisse champagnes om in de zomer mee te proosten!