Drie tips om een gezond voedingspatroon te creëren

Gezond voedingspatroon

Iedereen weet dat het belangrijk is om gezond te eten. Toch is het voor veel mensen lastig om een gezond voedingspatroon te hanteren. De verleiding is namelijk groot om voor ongezonde producten te kiezen. Echter is het van belang om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten voor een gezond lichaam. In dit artikel geef ik drie tips die mij hebben geholpen om een gezond voedingspatroon te creëren. 

1. Stop met het drinken van calorieën 

Een van de eerste stappen die mensen ondernemen om een gezond voedingspatroon te creëren, is door te stoppen met het drinken van calorieën. In bijna alle drankjes zitten allerlei verschillende suikers en dus calorieën. Door over te stappen van deze drankjes naar zero varianten, water, koffie of thee bespaar je deze calorieën voor het eten. Naast het feit dat water geen calorieën bevat, helpt het ook om ons lichaam schoon te houden. Water zorgt er namelijk voor dat ons lichaam schoon wordt gemaakt van gifstoffen en afval. Daarnaast helpt het drinken van water ook om vermoeidheid, lage energie en klachten van hoofdpijn tegen te gaan. 

2. Eet kleurrijk en gevarieerd 

Voor een gezond voedingspatroon is het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten. Elk product heeft namelijk verschillende vezels, vitamines en mineralen. Door gevarieerd te eten zorg je ervoor dat je genoeg verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Probeer naast gevarieerd eten ook zoveel mogelijk kleurrijke groenten en fruit te eten. Deze groentes en fruit bevatten namelijk de meeste vitaminen, mineralen en antioxidanten. Over het algemeen geldt de regel dat we minimaal twee stuks fruit en 250 gram groenten per dag moeten consumeren, maar in de realiteit blijkt dat enorm veel mensen hier niet aan komen. 

3. Wees niet te streng voor jezelf

Veel mensen streven naar perfectie als ze ergens mee bezig zijn, maar op het gebied van voeding werkt dit meestal averechts. Dit kan er namelijk voor zorgen dat iemand helemaal niet begint met gezonder eten, omdat hij of zij denkt dat het helemaal niet mogelijk is om het doel te bereiken. Om niet te streng voor jezelf te zijn en alsnog de kans te geven om af en toe lekkere ongezonde producten te eten, kun je de 80/20 regel hanteren. De 80/20 regel bestaat uit 80% gezonde voeding en 20% ongezonde voeding. Hierdoor maak je het voor jezelf mogelijk om toch nog te kunnen genieten van ongezonde producten. 

Hopelijk helpen deze tips jou op weg naar een gezondere levensstijl. Het is goed om te onthouden dat elk persoon verschillend is. Deze tips werken misschien niet voor jou, maar door deze tips te gebruiken, is het wel mogelijk om erachter te komen.