Sportschool kiezen? 7 punten om op te letten bij het kiezen van jouw sportschool

sportschool kiezen

Een sportschool kiezen klinkt vrij simpel, maar het is wel belangrijk dat je een sportschool kiest die bij jou past. Als je sport bij een sportschool waar jij het niet naar je zin hebt, dan zul je merken dat je snel je motivatie kwijt raakt en steeds minder vaak naar de sportschool gaat. Dat zou natuurlijk zonde zijn, want sporten is gezond! Daarom willen we graag een aantal tips geven waar jij op kunt letten bij het kiezen van een sportschool.

1. Een sportschool kiezen; lokaal, regionaal of nationaal?

Er zijn drie verschillende sportscholen waar je uit kunt kiezen, namelijk lokale sportscholen, regionale sportscholen en nationale sportscholen. De verschillen tussen deze fitnesscentra zijn groot en daarom is het belangrijk dat je een weloverwogen beslissing maakt. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze sportscholen? We leggen het je graag uit. 

Nationale sportschool kiezen

Een nationale sportschool is bijvoorbeeld de Basic Fit. Zij opereren door heel Nederland en is een bekende sportschool. Als je net begint met sporten is dit een fijne optie, omdat nationale sportscholen vaak goedkope abonnementen aanbieden. Hierdoor kun je tegen een relatief goedkope prijs ontdekken of de sportschool iets voor jou is. De mensen die daar naartoe komen willen graag afvallen (logisch), maar hoeven niet perse een bodybuilder te worden. Hierdoor sport je vaak tussen een groep gelijkgestemden. 

Regionale sportschool kiezen

De regionale sportscholen zijn sportscholen die regionaal opereren, dus die in een bepaalde provincie misschien 3 tot 4 vestigingen hebben. Het zijn vaak drukbezochte sportscholen waar mensen komen die elkaar al lang kennen. Als je graag mensen wilt ontmoeten in een sportschool kan dat bij een regionale sportschool goed, omdat je je kan optrekken aan de groepen die daar aanwezig zijn.

Lokale sportschool kiezen

Tot slot zijn er ook nog lokale sportscholen. De lokale sportscholen zijn over het algemeen de wat duurdere en luxere sportscholen. In dit type sportschool zie je vaak dat mensen samen met een personal trainer sporten. Men vindt het lastig om zelf goede oefeningen te bedenken om af te vallen en huren daarom een personal trainer in die hen gaat ondersteunen bij het afvalproces. Het leuke aan lokale sportscholen is dat het intieme sportscholen zijn waar je elkaar goed kent. Je krijgt echt een saamhorigheidsgevoel, omdat je met elkaar ieders persoonlijke afvaldoel bereiken. 

Andere punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een sportschool

Als je eenmaal besloten hebt bij wat voor een soort sportschool je wilt gaan sporten, dan ben je er natuurlijk nog niet. Stel dat je voor een lokale sportschool kiest, dan zijn er misschien wel 10 lokale sportschool aanbieders. Daarom geven we je graag nog een aantal andere tips waar je op kunt letten bij een sportschool kiezen. 

2. Openingstijden

Een belangrijk punt waar je op kunt letten bij het kiezen van een sportschool is de openingstijd. Stel dat een sportschool al om 20.00 uur haar deuren sluit, maar jij tot 18.00 uur aan het werk bent, dan wordt het erg krap om na je werk nog te kunnen sporten. Sporten op een lege maag is niet goed voor je, dus na je werk wil je eerst nog even naar huis om iets te kunnen eten en om je om te kleden. Tegenwoordig zijn er zelfs sportscholen die 24 uur per dag open zijn! Je kunt dan letterlijk op ieder moment van de dag naar de sportschool gaan. Let bij de zoektocht naar een sportschool kiezen dus op de openingstijd, zodat deze volledig bij jouw sportschema past. 

3. Locatie  

De locatie van je sport school is heel belangrijk. Want je moet er wel makkelijk naar toe kunnen komen en niet dat je helemaal om moet of dat je een half uur moet fietsen voordat je er pas bent. Want na een zware en lange werk dag of school dag durf ik te wedden dat je geen zin hebt om nog een end naar de sportschool te gaan. kies een sportschool die dicht bij zit en niet dat je het toch maar laat omdat je toch geen zin hebt om dat end te fietsen om te sporten.

4. Prijs 

Een Sportschool kiezen met een lage prijs is heel fijn, maar let op je hebt veel plekken waar je dan minimaal kunt sporten. Bijvoorbeeld alleen in de daluren. Of je kunt niet gratis mee doen met groepslessen. Ook is het niet handig een te dure sportschool te kiezen. De beste prijzen liggen tussen de 25 en 35 euro in. als je minder of meer dan dat betaalt moet je opletten of je wel alles krijgt of dat je te veel betaalt. ook als student heb je veel profijt aan speciale deals. want je hebt veel plekken waar je bijvoorbeeld als student megakorting krijgt. dat je een deal van 25 betaalt voor een sportschool van 30.

5. Gewichten en apparaten 

Een Sportschool kiezen waar je de goede apparatuur en gewichten hebt liggen is key. Het apparatuur moet niet kapot of slecht onderhouden er uit zien. En er moeten wel genoeg gewichten liggen om er niet voor te zorgen dat je aan het wachten bent voordat je de gewichten kunt gebruiken. Dus let goed op en doe eerst een paar proeflessen bij verschillende sportscholen voor dat je definitief een sportschool gaat kiezen.

6. Hygiëne 

Een sportschool kiezen die schoon is, is belangrijk. Je moet daar bij kijken naar de mensen die komen en hoe het personeel de apparaten schoon maakt. Want niemand heeft zin om in iemand anders zijn zweet te trainen. Kijk wat de regels zijn in de sportschool of het verplicht is om een handdoek en schoenen mee te nemen. En kijk bij de proeflessen hoe goed en schoon het is. vooral tijdens deze corona tijd. Of ze wel alles desinfecteren en of er iets van desinfectie middel in de sportschool te vinden is. 

7. Groepslessen

Als je een sportschool gaat kiezen voor de groepslessen is het belangrijk te weten of je die gratis erbij krijgt of dat het extra kost. Goede sportscholen hebben vaak veel verschillende groepslessen waarbij je “gratis” kunt aansluiten. Maar er zijn sportscholen die zich meer specialiseren in yoga en dans. En sportscholen waar ze veel met boxen en zaktraining bezig zijn. Er zijn er ook een paar die een mix van beide hebben. Dus let daar goed op. voordat je denkt dat er veel groepslessen zijn maar je net mist wat jij wilt.

Succes bij jouw zoektocht naar een sportschool kiezen!

Dit waren mijn tips die jou kunnen helpen bij een sportschool kiezen. Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt, zodat je een goede keuze kunt maken voor welke sportschool je gaat kiezen. Of je nu een sportschool kiest die enkel groepslessen aanbiedt of naar een sportschool wilt gaan waar enorm veel zwaargewichten liggen, er is altijd wel een sportschool die bij jou past. Wat ik je als laatste wil meegeven, is dat je vooral plezier moet hebben in het sporten.