ongezond eten

ongezond eten

Ongezond eten, we weten allemaal dat het niet goed voor je is. Maar toch kunnen we allemaal niet afblijven van een hamburger of pizza. We blijven nog steeds fastfood eten ook al is het slecht voor ons. Waarom doen we dat? En wat kun je doen om te stoppen met ongezond eten? Wij vertellen het je en laten jou weten hoe jij er echt mee kunt stoppen!

Wat is ongezond eten?

Als we het hebben over ongezond eten, waar hebben we het dan eigenlijk over? Is het te veel eten of hebben we het over wat je eet. Ongezond eten is een heel breed begrip. 

Wij hebben het over te veel eten en vet eten.

Als je te veel eet is het natuurlijk ongezond. Maar teveel van het goede is ook niet goed voor je. Als je namelijk een paar noten eet dan is dat geen probleem. Maar als je elke avond een zak noten opeet voor de tv dan ben je niet zo gezond bezig als je zou denken. Dat geldt voor al het gezonde en ongezonde eten wat er is. Zelfs van de meest gezondste dingen kun je dan aankomen. Want als jij de hele dag rijstwafels zit te eten dan gaat de teller van je weegschaal vanzelf omhoog. 

Wat je eet is ook belangrijk. Je eet dan niet 2 zakken noten op in één avond, maar als jij 1 hamburger met friet eet dan tikken de calorieën ook snel aan. Veel eerder dan gezond eten. Dat komt door het hogere vetgehalte dat een hamburger en friet hebben. Voor je gevoel kun je ook meer vet eten op dan je eigenlijk nodig hebt. Een hele pizza is super lekker alleen als je niet te veel wilt aankomen en gezonder wilt eten, zou je jouw pizza na de eerste helft al aan de kant moeten zetten. Maar wie is nou zo gek om dat te doen. ook zijn er producten die je van kinds af aan geleerd hebt dat ze gezond zijn. blijken niet zo gezond voor je te zijn als je zou denken. Bijvoorbeeld muesli, in muesli zitten veel toegevoegde suikers die absoluut ongezond voor jouw zijn. Zo is er nog veel meer eten waar je van denkt dat het gezond is, maar dat het absoluut onder ongezond eten valt.

Stoppen met ongezond eten

Stoppen met ongezond eten lijkt soms heel moeilijk, maar dat is het eigenlijk niet. Ongezond eten is een gewoonte die is aangeleerd. Dat betekent dat jij altijd mee hebt gekregen dat je lekker ongezond kunt eten en dat er geen problemen mee zijn. En dat de gevolgen niet zo erg zijn en dat je lekker kunt eten wat je wilt. Hetzelfde geldt andersom. Mensen die veel gezond eten, hebben dat ook aang

eleerd. Zij hebben altijd gehoord dat ze niet langs de Mcdonalds moeten gaan. En dat ze beter een appel mee kunnen nemen in plaats van een pak koekjes. 

Wat je eet is een gewoonte, maar je kunt gewoontes veranderen. Dus je kunt ook je ongezond eten gewoonte veranderen. Probeer minder naar een fastfood restaurant te gaan en meer zelf thuis te koken. Heb je geen tijd om te koken dan kun je als je wel tijd hebt een paar maaltijden voorbereiden en die mee te nemen naar werk of school. Zo heb je altijd eten bij en is de verleiding om naar een McDonalds te gaan veel kleiner. 

het is lastig om te stoppen maar niet onmogelijk. hier een paar tips minder ongezond te eten.

  1. Drink veel water. Als je honger hebt en je wilt wat lekkers eten ga dan water drinken. Dat vermindert je trek in iets ongezonds en zorgt ervoor dat je voor het komende uur geen honger hebt.
  2. De 80/20 regel. Deze techniek is simpel en helpt veel mensen met het stoppen van veel ongezond eten te eten. Je eet ongeveer 80% van je dieet gezond en dan laat je 20% van je dieet over voor ongezond eten. Je kunt dan de hele dag gezond eten. Maar als je dan in de avond even zit. Dan kun je toch nog een biertje drinken zonder je daar slecht over te voelen. 
  3. Bijhouden wat je eet. Als je veel ongezond eet en je wilt minderen houd het bij in een soort van dagboek. Je houd daar bij hoeveel je eet en wat je eet. Zo kun je zien hoeveel gezonde producten je eet tegenover hoeveel ongezonde producten je eet op een dag.

De gevolgen van te veel ongezond eten 

Ongezond eten heeft ook veel gevolgen op je lichaam en meer dan je zou denken. Wat iedereen ziet is dat je iets dikker wordt en dat je conditie naar achter gaat. Maar er zijn veel meer dingen die er gebeuren die de meeste mensen niet eens doorhebben. Zoals het opbouwen van vet om je hart en vitale organen heen waardoor die het zwaarder krijgen. Ook is de kans op diabetes groter en andere suiker problemen. Bij veel vet eten zit ook veel zout. Je aderen gaan steeds dichter zitten. En dat hindert je bloedsomloop. 

Het risico op hart en vaatziekte. Ook is de kans op kanker hoger en slijten je botten sneller.

Ook is het mentaal een probleem. De kans op depressie en angststoornissen verhoogt. 

Hier loop je geen risico voor als je zo nu en dan ongezond eet. Maar als je vaak veel ongezond eten op hebt. Dan kunnen deze risico’s zich verhogen. 

Ook is een gevolg van te veel ongezond eten dat je een opgeblazen gevoel gaat krijgen. En dat je daardoor ook niet zo lekker in je vel zit. 

Vond je dit een interessant artikel of begrijp je iets niet helemaal laat dan een reactie achter, we proberen dan zo snel mogelijk een reactie te geven!