3 gezondheidsvoordelen van koffie

Gezondheidsvoordelen van koffie

Je dag beginnen met een lekker bakje koffie is helemaal niks mis mee. Het is zelfs gezonder dan je denkt. Koffie zit vol voedingsstoffen en antioxidanten die gunstig zijn voor je gezondheid. Misschien krijg je wel eens te horen van andere dat je moet stoppen met koffie drinken omdat het zo slecht voor je is. Luister vooral niet naar deze mensen. In de juiste mate, is koffie goed voor je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Koffie verkleint namelijk de kans op verschillende ziektes en stimuleert bepaalde stofjes in je hersenen. In dit artikel zetten we 3 belangrijke gezondheidsvoordelen van koffie voor je op een rijtje. 

Koffie verkleint de kans op kanker

Je leest het goed, koffie verkleint de kans op bepaalde soorten kanker. Kanker is tot op de dag van vandaag nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Miljoenen mensen overlijden nog elke dag door deze verschrikkelijke ziekte. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat koffie het risico verkleint voor 2 soort kanker, namelijk darm- en leverkanker. Uiteraard wordt het niet volledig voorkomen, maar het verkleint zeker het risico. Darm- en leverkanker behoren allebei in de top 3 van dodelijkste kankersoorten. Onderzoek toont aan dat koffiedrinkers 30% minder risico lopen op leverkanker en 10% minder kans hebben op darmkanker. 

Koffie stimuleert je energieniveau

Ten tweede zorgt een kopje koffie ervoor dat je meer energie krijgt en dat je minder vermoeid bent. Dit komt door de cafeïne die er in zit. Cafeïne is een stimulerend middel. Het is de meest gebruikte psychoactieve stof ter wereld. De juiste hoeveelheid cafeïne geeft je een gezonde energieboost. Teveel is uiteraard niet goed, maar dat geldt voor alles. Cafeïne wordt zeer snel opgenomen in je bloed en vervolgens gaat het naar je hersenen. Hier blokkeert het een stof genaamd adenosine, waardoor het stofje noradrenaline toeneemt. Dit veroorzaakt het gevoel van meer energie. Naast je energie, verbetert koffie nog meer verschillende functies van het brein. Aspecten als humeur, oplettendheid, geheugen en reactiesnelheid worden onder andere verbeterd. 

Koffie verkleint de kans op diabetes

Tot slot verkleint koffie ook de kans op diabetes type 2. Dit is wereldwijd een toenemend gezondheidsprobleem. Meer dan 350 miljoen mensen lijden aan deze ziekte. Bij diabetes type 2 reageert je lichaam minder goed op insuline waardoor er te veel suiker in je bloed komt. Het is wetenschappelijk bewezen dat koffiedrinkers significant minder risico lopen op het krijgen van diabetes type 2. Koffie verkleint het risico met meer dan 30%. Drink dus af een toe een lekker bakje koffie. Let er uiteraard op dat je altijd in de juiste mate drinkt.